Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2011 21:01 - Златна хипотеза
Автор: roy Категория: Бизнес   
Прочетен: 4665 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 15.10.2011 02:37



Здравейте,сега ще се опитам да ви представя един хипотетичен сценарий,наред с други подобни,целящ излизане от световната финансова и икономическа криза.Хубавото на сценария, разбира се е само за този който го е измислил и осъществил останалите са финансови роби или добитък за стригане и доене.

И така, представете си,че ....

Предполагам, че на всеки икономически грамотен човек му е ясно ,че опустошенията в световен мащаб от една глобална рецесия няма да бъдат само икономически,но и дълбоко социални и дори трагични за някои области.Нуждата от решаването на проблема отдавна е осъзната,може би още в процеса на създаването му.Естествено това носи колосални печалби,икономическо и политическо влияние за хореографите на този театър.

Световните запаси от злато са нещо ограничено ,подлежащо на калкулация с една доста добра точност.Както и световния годишен добив по години до сега и за в бъдеще.И така,

13 държави държат основния запас от злато на ниво централни банки:

1.(естествено!)САЩ – 8 133,5 тона

2.Германия – 3 401,8 тона

3.Италия – 2 451,8 тона

4.Франция – 2 435,4 тона

5.Китай – 1054,1 тона

6.Швейцария – 1040,1 тона

7.Русия – 784,1 тона

8.Япония – 765,2 тона

9.Холандия – 612,5 тона

10.Индия – 557,7 тона

11.Тайван – 423,6 тона

12.Португалия – 382,5 тона

13.Венецуела . 365.8 тона

 

Освен гореописаното сериозни запаси има и в т.нар. квази-правителствени организации като

-         МВФ – 2 846,7 тона

-         ЕЦБ – 501,4 тона

-         SDPR Gold Shares (NYSE: GLD)(Това е нещо като компания,фонд или най общо казано финансов механизъм) – 1 260,84 тона

-         Други значими Финансово-търговски фондове общо –2 167,4 тона

 

Като се сумира горните количества се получава нещо над 25 500 тона.Можем да добавим и около 2 100 тона под формата на търгоски продукти с инвестиционна цел(монети,слитъци,кюлчета...)Като се добави и притежаваното злато от 113 те останали държави притежаващи злато на държавно ниво,то приблизителното количество световен златен запас на ниво централни банки,квази-правителствени организации и финансово –търговски фондове възлиза на 30 546,1 тона.Като това не съдържа лични, индустриални,бижутерски и прочие запаси в световен мащаб.

1 693 475 784 000 щатски долара – е капитализацията по курс 1680 долара за трой унция.Иначе казано 1,693 трилиона долара.ИЗНЕНАДА!Очаквахте някакво колосално и немислимо число.Да голямо е ,но за мощабите на американската и световна икономика това е количество,което е достатъчно малко, че да може да му се манипулира цената.

За сравнение в момента вътрешния дълг на САЩ е 14,58 трилиона долара, който е съизмерим с БВП. В края на 2010 вътрешния дълг е бил 14,53 трлиона долара.

Във вторник Барак Обама е подписал проектозакон , с който се повишава тавана на дълга и намаляване на бюджетния дефицит ,което позволи на САЩ да избегне техническия фалит.Увеличението на тавана е 2,1 трилиона до 2013 година с едновременното въвеждане на бюджетни ограничения и прочие.

Защо навлязох в покрайнините на джунглата от цифри?Просто за да се получи по-ясна представа за мащабите и като оформяне на мотив и фактологична обосновка на понанатъшните ми хипотези.

Колко ли злато има натрупано с годините в световното население?Неможе точно да се каже ,но може приблизително да се изчисли с различни симулативни програми,базирани на трудно събираема статистика.Да посмятаме малко за да добием представа за мащабите, защото без ясна представа за мащабите на всяко нещо е немислимо да вземем каквото и да е правилно решение.

Да предположим,че всеки човек от половината световно население средно притежава 4 грама чисто злато под различна форма.Мисля,че това е силно занижено количество, имайки предвид,че изключвам напълно 3,5 млрд. От световните 7 млрд. Като абсолютно бедни и дори гладуващи хора(няма как да притежават злато).Останалите 3.5 млрд със сигурност притежават поне 10 грама средно на човек(като се има предвид че милиони притежават с килограми),но нека смятаме по най –неизгодните за нашата хипотеза цифри за да получим възможно най-добра обективност.Това са 14 000 тона!!!В долари – 752,64 милиарда долара по курс 1680 долара за тройунция.

Получаваме съизмерими числа като притежание на манипулаторите и числа притежание като една от целите на манипулаторите.

Какви са хипотетичните цели на манипулацията с цената на златото?

Цената на златото се манипулира от голям брой инструменти ,като се използва и включително наследствената слабост на хората към него като убежище при кризи.

От години щатската валута се печати и разпространява по света като се изнася инфлация и се стимулира мощно собствената икономика.Идва моментът ,в който за да не се обърне собственото ни създание срещу нас трябва да се действа с непопулярни мерки,неприлагани досега.Те са много ,но една от тях е търговията със злато.Едно от необходимите действия е да се приберат трилионите зелени хартийки от световната икономика катосе използва златото.Какво хипотетично може би се случва?

Манипулаторите спекулират на световните борси и цената расте.Междувременно не изключвам тайни споразумения на полудържавно ниво за участие на пълния потенциал от запаси на злато за по успешна инвазия когато е необходимо..Да речем Китай който държи голяма част от държавни ценни книжа на САЩ до момента и в момента е един от основните купувачи на злато в световен мащаб заедно с Кореите и Индия.

Златото се купува на високи цени сега от “непросветените” които си предават зелените хартийки доброволно с ясната представа за бързи печалби.В един момент “просветените” решават ,че е настъпил момента.Формират се постепенно положителни новини(знаем кои притежават световните информационни агенции)Получават се много сигнали на положително усещане у инвеститорите за възтановяване на световната икономика  ,които почват да се замислат дали не е време да се отърват от златото и да си купят акции.В този момент се намесват играчите със хилядите тонове злато.Започва разпродажба,цената започва да пада,но доста от инвеститорите още не продават от своите запаси ,защото вярата в поскъпването е много силна и е трудно да се обърне психологията.Това води до по-големи загуби за тях и по-дълъг период на инвазия от страна на “просветените”,но те са достатъчно мощни за да продължи цената надолу.Добрите новини са все повече и цената на акциите започват да растат ,донякъде и с парите от продаденото злато от манипулаторите.Тази тенденция тотално скрива слънцето на надеждата за печалба от дребните инвеститори,че те започват да продават.По умните продават на минимална печалба.Стига се и до там ,че поради липса на ликвидност златото почва да се продава и на загуба.Тези които са се усетили по-отрано са продали и по-рано притежаваното злато,дори и от наследство.Но това е било добри за просветените защото те са го използвали като допълнителен ресурс и са го продавали на други отново формирайки печалба.В крайна сметка златото е послужило като инструмент за обратното прибиране на хартийките,като при това и то се връща обратно при манипулаторите.В резултат се спира печатането на пари за момента,погасява се част от вътрешния дълг,и не на последно място много милиони и дори милиарди печалба за косвено участващите в глобалното начинание.Световната икономика тръгва напред отново начело със САЩ защото болшинството други икономика за загубили значителна част от ресурса си.

Вече изписах достатъчно като за непросветен,като се стремях да бъда максимално кратък рискувайки да изглежда всичко доста опростено,но материята е сложна и не всеки ще има мотивацията да чете в детайли.Опитвам се да очертая една рамка ,а детайлизирането е въпрос на лична мотивация и желание за информираност.

Все пак това е само една хипотеза,нали?J


Тагове:   криза,   сащ,   злато,   долари,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. patzolino - Евала!
15.10.2011 12:39
Много интересен сценарий, евала. Звучи и доста логично.

Поздрави!
цитирай
2. roy - Благодаря. Не беше лесно хем да б...
21.10.2011 18:31
Благодаря.Не беше лесно хем да боравя със статистика за убедителност и изолиране на голословието.Хем да съкратя статията до размер близък до размера на възприятие в блога.Прекалено дългите статий стават скучни и обикновено не се четат до края.
А иначе златото върви надолу.Предстои да видим каква ще е корекцията и доколко ще е дълбока.Интересно е и също дали ще последва пореден пик или максимума е достигнат и ще имаме дълъг низходящ тренд.
цитирай
3. ok3223 - нещо не те разбирам...
13.01.2012 16:25
паак и начело със САЩ, нещата ще тръгнат на НАПРЕД И НАГОРЕ.
САЩ не е ли вече с изчерпан ресурс и не ли дошло е време, други силни и по-умни и предвидливи играчи да си кажат думата и да поведат хорото.
Китай, Русия, Брезилия, Индия и тн.
Мисля, че САЩ отдавна, а днес за всеки мислещ е явно, че са пречка
за общочовешкия прогрес и цивилизация.
цитирай
4. roy - ОК3223, пак нещо не си разбрал. Т...
15.02.2012 20:21
ОК3223, пак нещо не си разбрал.Точно това казвам,че САЩ са световен манипулатор,износител на инфлация и рафиниран крадец на световния труд и блага!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: roy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 599144
Постинги: 67
Коментари: 741
Гласове: 1264
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031