Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2009 20:18 - Да помагаш на другите е сила и предпоставка за надмощие и успех
Автор: roy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10769 Коментари: 17 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Все повече се убеждавам ,че клишетата са основата на много неща.И понеже неможе едно точно казано нещо да се каже пак толкова точно ,но с други думи то това нещо се превръща в клише.
"Давай и ще ти се даде" или "Помогни и ще ти се помогне"или "За да получиш първо трябва да дадеш" или "Помогни на човек когато е в нужда"
Клишета.
Добре, това е така ,но това прави ли тези клишета неистини или глупости.Не разбира се.Ако нещо се е превърнало в клише то ние не само не трябва да го пренебрегваме,но и нещо повече - трябва внимателно да анализираме същността на изказа.
Редица неприятни неща ,които ми се случиха напоследък ми дадоха повод за този постинг защото прозрях някои неща именно в трудни моменти за мен.Оттук и всеизвестното клише(поговорка)"Всяко зло за добро"
Дайте да помислим малко.Ако помагаш постоянно на някого когото харесваш ,разбира се ,и ако човека е интелигентен и разбира за какво иде реч,то постоянно ще има хора които ще са ти задължени и още преди да си ги помолил за услуга те вече горят от нетърпение да ти помогнат.Като значимостта на помощите за теб ще расте пропорционално на количеството хора които са ти задължени както и от времето,което е изминало.Какво следва, ами много просто ако хората на които си помагал са с чувство за чест и независимост то ти постоянно можеш да разчиташ на помощ в голям брой сфери на обществения живот.От това следва ,че твоята способност да помагаш нараства което води до още по-голяма задълженост от другите към теб.Пак с уговорката ,че помагаш на определени хора.От това не следва ли ,че ти имаш власт ,информираност и подкрепа във всяко отношение.Е,кажете тогава помагайки на хората ние не помагаме ли на себе си?Не е ли това един елегантен начин да постигнеш надмощие над другите и то като им помагаш?Е, кажете не е ли клишето ценно?



Тагове:   успех,   надмощие,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. evrazol - Мно-о-го ценно клише
26.02.2009 20:23
По тая схема Доган създаде обръчите от фирми.
цитирай
2. roy - Едни използват електричеството за ...
26.02.2009 20:28
Едни използват електричеството за съживяване(дефибрилатор), други за убиване(електрически стол)
Нашето тълкуване и цел не правят електричеството по-малко или повече ценно.
цитирай
3. tili - Има закономерност
26.02.2009 21:56
Много интересно.Била съм и от двете страни - помагаща и подпомагана. Винаги гледам да държа отворени сетива за нуждите на другите и търся помощ, когато се нуждая. Забелязала съм някаква закономерност - никога нещата не се връщат от същия получател, а от най- неочаквани места - понякога и от непознати.Наистина, връзките се разширяват, случват се и нови приятелства, но чак пък власт? Хора различни,цели разни...
цитирай
4. abadonka - Стратегията на Кръстника
26.02.2009 22:23
Все пак не бих искала да дължа услуга на подобна личност.
цитирай
5. roy - ...
27.02.2009 09:38
tili---Аз също съм бил от двете страни и знам усещането.Въпросът е твърде деликатен и опира до морал,цели и мироглед.Това което исках да кажа ,че помагането е сила ,а как ще се използва тази сила е обект на дълги дискусий.Още повече трябва да знаеш и от кого да приемаш помощ, а не само да преценяваш на кого да даваш.
Въпросът е да се има предвид самия акт на приемо-даването и човек сам да прецени как да постъпи защото нещата не са никак прости.
abadonka----Разбира се и аз не бих искал, но зависи от това в какви обстоятелства попаднеш.Понякога нямаш голям избор.А относно кръстника ,аз мисля ,че в този фил мафиотите са прекалено облагородени и по скоро бих искал да дължа услуга на дон Вито отколкото на на някой наш наркотрафикант.
цитирай
6. tili - еее, разбира се
27.02.2009 12:25
че всяка помощ обвързва. Трудно е "лявата ръка да не знае какво прави дясната", а и колко хора четат Светото писание? Мярката е трудно нещо.
цитирай
7. waterlily - Интересна гледна точка :)
27.02.2009 14:35
Интересна гледна точка... :) Истината, както винаги, най-вероятно е някъде по средата. Взимаш или даваш, помагаш или приемаш помощта - важното е изборът да е осъзнат.
Поздрави за този пост! :)
цитирай
8. roy - waterlili абсолютно точно, и аз ...
27.02.2009 17:47
waterlili абсолютно точно, и аз благодаря за коментара!
цитирай
9. victoriavselena - малка поправка
27.02.2009 20:41
наистина казват и Направи добро и го хвърли в морето, т.е. не очаквай да ти се върне. Но ако даваш за да ти се даде, по-хубаво не давай. Ако ти правиш добро, услуги и др.под. Само за да накараш хората да се чувстват задължение, то си е един вид подкуп.
Да правиш добро е само заради доброто, а не като вложение в банкова сметка, зада можеш да го изтеглиш при нужда. Доброто ти се връща, но не винаги от същите хора или в същата форма, понякога след като го "хвърлиш в морето", то обикаля света и се връща при теб от съвсем неочаквана посока. Но закона на Кармата или за Причинно следствената връзка казва Каквото посееш, такова пониква, или Каквото си надробил- това сърбаш и в двете посоки.
Ако ти се случват неприятности, то виж наистина какъв е урока от тях, какъв е извода.
цитирай
10. roy - Абсолютно вярно и се съгласявам с ...
27.02.2009 22:47
Абсолютно вярно и се съгласявам с теб.Въпросът е поглед от различна гледна точка.Беспорно ,според мен е ,че всеки уважаващ себе си човек се чувства задължен на този от когото е получил помощ.Тази човешка добродетел може да се използва по различни начини от различните хора.И ние трябва да сме подготвени за това зада се предпазим доколкото можем.Още повече неможеш да отвърнеш с черна неблагодарност на човек който те е помолил за помощ ,а ти преди това си получил такава от него.
цитирай
11. vselena - А, ако помогнеш на врага си,
28.02.2009 15:24
със сигурност не правиш по този начин никакви бъдещи инвестиции за твоето осигурено бъдеще. Но повярвай ми, от личен опит ти го пиша, врагът ми спря да ми бъде такъв и да ми пречи на спокойния живот. Така, че помощта към другите е невероятен начин да дадем позитивна енергия на от себе си на човечеството и така да направим по- мирен и добър животът. :)))
цитирай
12. roy - Вярвам ти защото съм го изпитал. ...
28.02.2009 15:47
Вярвам ти защото съм го изпитал.Спокойствието и хармонията са едни от нещата които най-много ценя.
Аз лично помагам на всеки който не ми е антипатичен.Даже на скоро дадох кръв на нуждаещ се познат с когото като се видим си казваме едно здрасти.Не очаквам реванш но и не бих отказъл.На гадняри никога не помагам дори и да не ми струва нищо.
цитирай
13. natali60 - Рой,
28.02.2009 18:39
в този ред на мисли ще добавя и едно малко нестандартно твърдение: някои хора, като не искат да се чувстват задължени на този, който им е направил добро, го намразват - за това, че изпитват някаква зависимост заради сторената добрина. Те няма да му откажат добро, но го намразват! Ето, има и такъв феномен...
цитирай
14. roy - Оттук и поговорката :"Нап...
28.02.2009 23:00
Оттук и поговорката :"Направи добро-изяж лайно."Смешно и точно.Потвърждава се презумцията ,че е много важно кои са хората на които помагаш и от кои приемаш помощ.
цитирай
15. kalbotobg - Хмм.. ;)
02.03.2009 04:26
Всъщност поговорката може да бъде тълкувана по много начини. Отбелязвам ,че в "Дай и ще ти се даде" не се казва какво даващ и какво получаваш. Ако погледнеш от точката примерно на вманиачен физик в това се съдържа закона за запазването на енергията ;)
цитирай
16. roy - Интересна гледна точка, калбот...
06.03.2009 13:05
Интересна гледна точка,калботобг.
цитирай
17. lubopitstvo - Аз също съм стигнала до извода, че ...
08.05.2009 21:55
Аз също съм стигнала до извода, че клишетата всъщност са едни доказали се истини във времето.И какво като звучат изтъркано?
Нищо..., аз съм ги проверила и те са верни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: roy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 600928
Постинги: 67
Коментари: 741
Гласове: 1264
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930