Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 01:19 - Можем ли да избираме зависимостите си?
Автор: roy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3727 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 02.12.2009 02:15


Здравейте, не съм поствал скоро нищо, но надявам се оценявате ,че  е по-важно какво се пише от това какво количество се пише за единица време.

Няма да ви отегчавам с многословие и оригиналничене.

Седим си ние с моята скъпа и си пииваме хубаво питие и неусетно приятния разговор за това ,че трябва да се наслаждаваме на това ,което имаме, и не трябва да помрачаваме усещането за удоволетвореност с усещане за ненаситност подтиквано от амбицията.(Въпреки ,че амбицията е необходимо ,но не достатъчно условие за успех.) се изкриви в прекалено оживен спор(за да не кажа едва доловима кавга) относно дълбоки и философски категорий относно поведението на тъщата и свекървата и взаимовръзката между нас и техните личности в рамките на едно жилище за различни периоди от време.От тази тема незнайно как се стигна до обсъждането на това кой от кого е зависим и дали това зависи от неговия собствен избор.

Аз пледирах за това че човек винаги има избор и ако не искаш да се чувстваш зависим от някого то не приемай  изгодите които можеш да получиш от него.Иначе получавайки определена изгода от някого то ти неминуемо попадаш в ситуация на определена зависимост.Аз лично възприемам зависимостта като нещо естествено защото живеейки в едно общество заедно, ние няма начин да не сме зависими един от друг по определен начин.Отсрещната страна пледираше за незнайно какво но усещах неистов отпор.Шегувам се, моята скъпа, макар и отчасти съгласявайки се с мен се опитваше да ми внуши че човек няма пълен контрол върху това от какво и от кого зависи, което естествено ме вбеси(въпреки ,че донякъде е права но в по-малка степен)!Според мен всеки трябва да има готовност да плати цената на определена изгода с определена зависимост като направи така ,че цената да не е платена с прекалено голямо количество унижение.

В живота на човек винаги има известна доза преживяно унижение, номерът е да направиме така ,че то да е съизмеримо с нашата поносимост ,която определя нивото на самоуважение да не пада под общоприетия минимум.Иначе ставаме психопати,жестоки извратеняци, неадекватни ненормалници-защо?, защото нивото на допустимото унижение е преминато и трябва да се компенсира с нещо и това нещо в повечето случаи е вредно за обществото – На кофти събеседник е попаднала моята мила – ще си помислите и веднага ще си кажете:”Звучи брутално ,но е вярно-мамка му”.Истината е ценна тогава когато макар и горчива се осъзнава, защото това ни води към мъдростта.Живи и здрави бъдете , другото я дойде я не, но живота е един и е кратък – да го изживеем пълноценно и мъдро!




Тагове:   можем,


Гласувай:
6



1. victoriavselena - Отсрещната страна пледираше за незнайно какво
02.12.2009 09:21
мога много неща да ти пиша във връзка с написаното от теб, но бих ти препоръчала да повишиш нивото на изслушване на патньора ти (независимо кой е), това няма да те доведе до зависимост, нито ще те унижии ще нарани твоето достойнство. Просто да изслушаш от нивото на равноправен и равностоен човек и като такъв да видиш същото и в него. Това много ще намали споровете и кавгите. Изпробвано е. Много честност се излъчва от твоя постинг-честност към себе си и съм другите.
цитирай
2. roy - Напълно съм съгласен с теб и го правя ...
02.12.2009 10:22
Напълно съм съгласен с теб и го правя от години може би по -отдавна от момента в който ти самата си го осъзнала.По принцип приемам съвети от всекиго ,но си запазвам правото да реша дали, и ако да, до каква степен да се съобразя.Иначе относно честността на постинга - да радвам се че си забелязала това.За мен истината е еквивалент на силата, а аз обичам да съм силен.
цитирай
3. panazea - roy
02.12.2009 10:41
Всички сме зависими! Зависи степента и това да не води до нашето самоунищожаване! В момента , когато индивидът усети , че някой му влияе зле и това води към гибел , трябва да сработи самозащитата .
Човек има контрол върху това , което му влияе ! Ако обича този , който му влияе , ще го търпи въпреки всичко ! Когато обича , човек пренебрегва себе се !
А това рекъл-казал ! Кой му обръща внимание! А пък тъщата и свекървата ! Мани , мани!
За да е щастливо едно семейство мъжът трябва да е малко сляп , жената - глуха , а свекървата/тъщата - няма ! Тогава всичко е наред !
цитирай
4. roy - панацея, мъдрост струи от комен...
02.12.2009 11:03
панацея, мъдрост струи от коментара ти.Съгласен съм и ти благодаря!
цитирай
5. wonder - Човек зависи единствено от Себе си!
02.12.2009 13:21
Дори Изборите, които го поставят в известна зависимост от другите, са пак негови лични.

А това е шедьоврена мъдрост: "Истината е ценна тогава когато макар и горчива се осъзнава, защото това ни води към мъдростта."
цитирай
6. victoriavselena - може би по -отдавна от момента в който ти самата си го осъзнала.
02.12.2009 14:16
Рой, обидих ли те? Извинявай. Аз обикновено не давам съвети. Но този път си помислих, че ако се заслушаш ще разбереш какво е това "незнайно какво", което жена ти иска. Защото си мислех, че понякога зад думите а човека има не казани неша.И не става въпрос дали те харесвам или не, просто харесах темата по която си писал - за това как сами си поставяме н позиция на зависимост.
цитирай
7. roy - Уондер, права си, всичко е взаим...
02.12.2009 14:23
Уондер,права си,всичко е взаимосвързано и докато сме живи ще е така, всичко останало са нюанси.
Иначе за шедьоврената мъдрост си отново права, но осъзнаването на всяка буквичка от този словоред е доста неприятно изживяване.Бъди здрава!
цитирай
8. roy - Викториявселена, не си ме обидила, ...
02.12.2009 14:31
Викториявселена,не си ме обидила,въобще - личи си че си интелигентен човек и умееш да общуваш с хората.Може би това "незнайно какво "е камъчето в обувката ти.А иначе с жена ми се разбираме чудесно и от половин дума.Даже ми стана малко забавно от рязката ти реакция на това"незнайно какво ".Доста изводи човек може да си направи за някого само по реакцията му към определени неща.
цитирай
9. ploudinperper - Кажи си, Гоце!
02.12.2009 15:26
Синята коалиция настоява Президентът Георги Първанов незабавно да огласи мотивите, с които преди години е помилвал Цветелин Кънчев.

От Синята коалиция настояват президентът публично да се извини на българското общество за извършеното престъпление на помилвания Цветелин Кънчев.

От парламентарната група настояват държавният глава да дойде в Народното събрание и да поеме политическата отговорност за превръщането на президентството в защитник на организираната престъпност.

(Фейсбук - Фенове на ДОБРИТЕ)
цитирай
10. victoriavselena - значи мир?
02.12.2009 16:28
благодаря, за хубавите думи.
цитирай
11. roy - Няма защо. Това за мен е истина, а ти ...
03.12.2009 23:52
Няма защо.Това за мен е истина , а ти вече знаеш , че истината е сила;-)))))
цитирай
12. roy - Драга Тихшепот, Прекалено много ...
29.01.2010 20:46
Драга Тихшепот,
Прекалено много въпроси има в теб ,които са без отговор.Младо момиче си или поне с млада психика.
Всичко е относително и условно.Неможем да търсим абсолютното там където нищо не е идеално.Няма смисъл да търсим трайното в океана на непостоянността.Живота е весел ако се научиш да го живееш по неговите правила,а не да се опитваш да въвеждаш или да откриваш велики и неотменими закони.Осъзнавайки собствената си незначителност и приемайки я с насмешка ,ние неусетно ставаме великани и се усещаме силни.Човек се усеща щастлив когато е значим а за да си значим трябва да си силен, а за да си силен трябва да осъзнаеш незначимостта си спрямо вселената.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: roy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 600940
Постинги: 67
Коментари: 741
Гласове: 1264
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930