Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2008 22:14 - Казармата преди 20 години.Новобранството.
Автор: roy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 77070 Коментари: 112 Гласове:
0

Последна промяна: 06.12.2008 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Да си новобранец е тежко.Особено ако си слаб характер.В казармата естествения подбор е ужасяващо близък с този от природата.А природата както знаем е безкомпромисна и жестока.Слабият умира.Силният оцелява.

В казармата оцеляването има смисъл повече като оцеляване и изграждане на духа , като не изключвам и буквалния смисъл на тази дума.Силният макар и новобранец буди респект у старите и ако не си прекалено предизвикателен към тях можеш да събудиш и уважение макар и прикрито  от страна на силните стари, и злоба и заядливост от слабите стари.Но слабаците макар и стари са презряни от собствените си другари.

Няма да изпадам в досадни и подробни казармени истории.Може само бегло да спомена някои като подкрепа на филосовските разсъждения на тази тема.

Кое е първото и най-важното което осъзнаваш в казармата?Това е неистовата необходимост да се запазиш като личност.Личност с достоинство и чест.Бях готов да убивам за тези две неща.Там осъзнаваш важността на тези категории.

Никак не беше лесно да постигнеш тези иначе вече клиширани неща.

Да,правех сапунки(ще обясня за тези които незнаят какво е),в продължение на 6 месеца може би на всеки 3 дни.Ръкавите на куртката ми бяха прогнили от влагата.Всички новобранци от незнайни времена правеха това, правех го и аз.

Не , това не беше унижение, ще стигнем и до извращенията.Сапунката и чистотата в ротата беше задължение.Цяла нощ с изкл. на около 4 часа се чисти помещенията и оръжейната на ротата.Ако има сняг се чисти,лед, листа и т.н.

Това се правеше от двама дневални.Цепеха се дърва и се носеха въглища.Печката се палеше и поддършаше цяла нощ.Цялата рота се инспектираше на сутринта от дежурния по рота и само някъде нещо да не е почистено както трябва те очакваше “непоряд по служба” – ново инзвънредно дежурство.Стигал съм до 18 непоряда по служба –това са 18 пъти през ден да си дневален.Беше доста изтощително,но имаш много време за размисъл.Там някъде взех решение да започна да уча английски език самостоятелно в казармата и така оползотворих доста време .Сега този език ми е една от вратите към света.

Имаше много простотия и селяния.За мое съжаление простотията и селянията мразеха интелигентността и ерудираността.Бързо осъзнах, че ако по-малко изпъкваш с тези неща е по-добре за теб.Докато си слаб трябва да мислиш и приспособяваш,но интелигентно и без гъзоблизане.По този начин заблудих тъпанарите, които нямаха мозък колкото и една пуйка и в същото време умните имаха проницателността да разбират нещата в дълбочина.

По някога и тъпанарите имаха интуиция и ги дразнеше нещо в мен и те не си го обясняваха,но се опитваха да се налагат със сила.Е тогава идваха тупаниците.Бил съм и съм бил бит.Няма значение, важното е да се запазиш.

В един момент осъзнаваш, че е по-страшно да си загубиш уважението и достоинството от колкото да те пребият от бой.

Другото нещо което осъзнах, че срещу мен се изправят също хора ,също толкова уязвими като мен,със същите страхове и комплекси и същия егоизъм и себелюбие.Както ти можеш да си унизен и пребит така и твоят душманин може да го сполети същото даже и по-страшно защото отмъстителността умножава жестокостта.Номерът беше просто това да им се покаже и някак си нещата се уталожваха.

Наред с психологията си вървяха и обучението,стрелковата подготовка, строевата подготовка,военните учения.Всеки ден сутрешна физарядка 2км бягане голи до кръста при –15 градуса през зимата и “марш на скок”(бягане със пълно боино снаряжение през лятото)16 км всяка седмица освен физическата подготовка.

Бях невероятно жилав и здрав като кремък.Правех 18 коремни възлизания първите 6 от които изобщо не докосвах лоста с тяло.Бягането на дълги разтояния предизвикваше у мен единствено досада.Това беше резултат на  неистови усилия и несгоди,които при други условия не бих си ги причинил.Но факт е ,че в краина сметка се оформи един силен физически и корав психически човек, които смея да кажа беше се превърнал неусетно в мъж.

 




Гласувай:
0



1. анонимен - Efreitor
05.12.2008 23:36
Mnogo dobre go opisa! Taka beshe v rodnata kazarma. Njakaksi prezhivjahme i tova tzudo!
цитирай
2. анонимен - Efreitor
05.12.2008 23:42
Az sluzhih v Momtzilgrad e tam edin ot novobrantzite go usetiha tze e slab i edinja ot starite voinitzi go beshe hvanal da go zadololjava sexualno! Pone tova mi kaza novobranetza. E az bjah kato nego e ne smeeh da se obazhdam. Takiva bjaha vremenata.
цитирай
3. анонимен - такаа
06.12.2008 00:35
Според мен леко украсяваш казарменото си минало. Вярно е, че имаше всичко от казаното, ама побутваш оттук-оттам истината. На минус 15 със сигурност не си тичал два километра, иначе сега нямаше да пишеш с такъв красив почерк и без грешки. А и това за силния новобранец е супер интересно, но едва ли е вярно. "Силните" новобранци изяждаха най-големия пердах и винаги бяха на топа на устата - не ги харесваха както старите, така и шапките; и това се случваше от Плевен през Русе до Бургас. Най-важното обаче е, че повдигаш темата: да, дори най-големите мишоци в бившата казарма са по-адекватни от сегашните мушмороци. Не съм вярвал, че ще го кажа, но от казармата имаше някакъв смисъл, да ги еба и в комунистите
цитирай
4. larito74 - съжалявам
06.12.2008 02:25
съжалявам,но на мен казармата не ми липсва.отидох там за да се уча да пазя родината,а се върнах почти намразил страната.
цитирай
5. roy - до анонимен 3
06.12.2008 10:29
Незнам дали е било точно -15 градуса ,но със сигурност ми е било студено точно за толкова.Нямах термометър ,но рано сутрин снегът скърцаше или беше заледено.Плюс това два километра се бягаха за около 8-9 минути.
Аз не говоря за тежкарите новобранци,тях направо ги спукваха.Включително и мен ме дразнеха като стар войник и съм им прекършвал тежкарлъка ,но без унижения и потъпкано достоинство.
Като цяло не мисля ,че съм преувеличил, даже някои неща са ми избледнели.На места може да има неточности, но надявам се ще ми простите ,не го правя умишлено.Даже от дистанция на времето някои неща, които тогава направо ме довеждаха до лудост, сега са ми смешни.
цитирай
6. roy - Ефрейтор, Да имаше такива неща, но ...
06.12.2008 10:34
Ефрейтор,
Да имаше такива неща, но това за педераслъка тези които го отасяха си бяха предразположени.
Тия две години оставиха неизтриваем печат върху съзнанието ми.Сега ако имах избор никога не бих искал това да се повтаря и въпреки всичко немога да отрека положителните последици от всичко това.
цитирай
7. roy - Ларито74, напълно те разбирам. По ...
06.12.2008 10:38
Ларито74, напълно те разбирам.По моето време аз също не усетих патриотизма в казармата даже напротив.И въпреки това казармата възпита качества,които са свързани с патриотизма.
Опеделено сбирщината от тъпи старшини и сержанти в комбинация със също почти толкова тъпи лейтенанти, не би могла да разруши отношението ми към страната ми като цяло.
цитирай
8. gothic - roy, абсолютно съм съгласен с тебе. ...
06.12.2008 11:11
roy, абсолютно съм съгласен с тебе. И въпреки мнението на анонимния, силен можеш да бъдеш във всяка ситуация. На това му викат "дух", но който го няма....
цитирай
9. bashibozuk - Мале, мила моя майчице
06.12.2008 11:15
попитай Бале за казармата - гой ще ти разкаже много, по-задълбочено и по-проникновенно. Това, което чета тук е някаква сбирщина от клишета, без никаква мисъл
цитирай
10. roy - Готик, който го няма става преда...
06.12.2008 11:16
Готик, който го няма става предател ,гъзоблизец и слуга.Лошото е когато тези са с власт.....
цитирай
11. gothic - . . . . а нашите управляващи в момента ...
06.12.2008 11:30
....а нашите управляващи в момента май не са служили :)))))
цитирай
12. mupo - А сега за нас няма казарма, ще станем ...
06.12.2008 11:33
А сега за нас няма казарма, ще станем едни безхарактерни и разплути некадърници ...
цитирай
13. gothic - Всеки става това, което го влече и му ...
06.12.2008 11:53
Всеки става това, което го влече и му се отдава, mupo.
цитирай
14. roy - Мупо, не съм целял подобно умоза...
06.12.2008 12:29
Мупо,не съм целял подобно умозалючение.Не мисля, че казармата е единствената школа за оформяне на характера,но една от многото.С постовете за казармата искам да разширя мирогледа на сегашните млади мъже и на младежите, като съвсем не искам да кажа ,че те са снещо много по-различни от тези преди 20 години.Ценя и уважавам сегашните млади хора ,но искам и те да ценят и уважават ценните неща в миналото.Мисля, че това е от общ интерес.
цитирай
15. spasunger - :-)
06.12.2008 12:47
Като цяло, доста неща си поукрасил (то е заради "избледнялите" спомени де) - 2 км за 8 мин., -15'С голи, както и да е да не изпадаме в подробности. Основната ти мисъл е много вярна. А именно: казармата е един умален, но силно кондензиран модел на цялото общество. Ако за това сравнително кратко, но наситено с преживявания време, успееш да се адаптираш и да останеш верен на себе си, пък и да научиш нещо полезно, после ще ти е много по-лесно.

В този ред на мисли, премахването на наборната служба, пък било то и в най-съкратения й вид от последните й месеци, беше грешка. Не стига, че сега младоците нямат никакви положителни стимули и са в безтегловност, ами няма вече и кой да ги научи, че "там отвън" има и гадости, и мизерия, и мизерници, глупост, идиотизъм... нито как да се справят с тях.

Преди казармата изпълняваше някаква що-годе социална и възпитателна функция ("каляваше", както му викат). Сега е просто една от многото професии. Жалко.

Ps. Впрочем и досега някои от най-добрите ми приятели са от казармата.
цитирай
16. roy - Спасунгер, ако искаш може да ти д...
06.12.2008 13:00
Спасунгер, ако искаш може да ти демонстрирам и сега на -15 градуса ,че е възможно.Само ,че няма да ги пробягам за 8 минути а за 13минути.Не си мисли ,че такива неща са невъзможни и украсявам.
Иначе за останалото се радвам ,че си ми съмишленик.
цитирай
17. bashibozuk - spasunger
06.12.2008 13:05
ако искаш ходи цял живот в казармата, без да караш другите. Каляване, дрън дрън, глупости! Ако някой смята, че казармата е умален модел на обществото, то значи му харесва малоумно общество. Преди известно време попаднах на едно прадаване -наш войн, българска армия или там каквото щете се казваше. Беше малоумно, направено от малоумници, които интервюираха други малоумници. Най-голямо удоволствие ми донесе едни малоумник, който запитан от друг, какво му е дала казармата, отговори така: "Казармата ме научи да бъда мъж. Само лигльото прави каквото си иска, мъжът се подчинява!"
цитирай
18. анонимен - Казармате не е измислена от кому...
06.12.2008 13:09
Казармате не е измислена от комунистите.
Само заради това има и добра страна...
цитирай
19. bashibozuk - Казармата е измисленае
06.12.2008 13:27
от хората, които измислиха комунизма. Тези дето си мислеха, че знаят как да направят света по-правилен и добър.
цитирай
20. анонимен - Под.26460-танков полк Янбол
06.12.2008 14:01
От 20 и повече години се опитвам да забравя тези времена,колко простотия съм видял и изпитал на гърба си.Старшините,повечето изгонени трактористи от Те-Ке -Зе-Се-тата,за системен алкохолизъм,там се изживяваха като "майката на ротата".Дано да е закрито това поделение и личния му състав да е безработен,да не кажа по крайна дума визираща други светове.
цитирай
21. анонимен - То от Ямбол само простотия да оча...
06.12.2008 15:02
То от Ямбол само простотия да очакваш,особено старшините!
цитирай
22. анонимен - Ванина
06.12.2008 18:58
Е-е-е без да обиждате Ямбол. Какво ви е виновен градът. Аз не съм ходила в казарма, но простотии съм видяла по комунистическо време не малко. Лошото е, че и сега много остатъци има. Знам, че казармата е голямо натоварване и ви вярвам всяка дума.
цитирай
23. roy - "Ако не можеш да се подчиниш то ...
06.12.2008 21:13
"Ако не можеш да се подчиниш то неможеш и да управляваш." - Древна и много мъдра мисъл.
Доказано е могократно и неоспоримо от историята.
Гордостта е една от човешките слабости ,която се използва най-много във военната стратегия и тактика и е причинила многобройни загуби на притежателите си.
Учейки се да можеш да се подчиняваш ти придобиваш силата и мъдростта да управляваш.
Обикновено най-горделивите се оказват най-слабите.
цитирай
24. spasunger - 17. bashibozuk
06.12.2008 23:43
Нито съм казал, че искам цял живот да съм в казарма, нито че ми харесва обществото, нито че съм съгласен с безропотното подчинение. Откъде си го изсмука този извод?

А твърдения, че казармата била измислена от хората, които били измислили комунизма, само говори на кой тука досегът му с малоумници му е дошъл малко в повечко, но май не съм аз.
цитирай
25. анонимен - Maja
07.12.2008 00:59
Ne razbrah vuobshte kakvo e"sapunka". Molia te poiasni -az ne sum bila v kazarmata :)
цитирай
26. bashibozuk - roy 23
07.12.2008 11:27
това определено е важно правило, ако искаш да управляваш.

spasunger и комунизма и армията са продукт на един тип мислене
цитирай
27. roy - Мая, сапунката представлява сл...
07.12.2008 12:45
Мая, сапунката представлява следото:
7-8 сапуна тип БНА се настъргват обикновено на пружината на някое легло.В предварително загрята вода една кофа се изсипва настъргания сапун заедно с още няколко съставки в зависимост от въображението на дежурния по рота.(паста за зъби,веро,прах за пране,паста за миене на ръце и др.)Сместта се бърка до пълно хомогенизиране.След което слузестото вещество се нанася с парцал върху мозаечния под на коридора и след това отново с парцал
се изтрива до скърцане.Коридора е не по къс от 20-30м. широк около 3м. и прилежащи фоайета ,значи квадратурата която се покриваше беше около 80 кв.м.Чистотата на коридора беше забележителна ,но с голяма трудоемкост защото никъде в поделението неможеше да се намери специална дръжка за парцала и трябваше да си наведен с парцал в ръка.
цитирай
28. roy - Башибозук, ако искаш да общуваме ...
07.12.2008 12:49
Башибозук, ако искаш да общуваме нормално ,мисля ,че ми дължиш извинение за пезпардонното си отношение.
цитирай
29. bashibozuk - Извинявай, рой,
07.12.2008 12:55
просто съм тикъв не го правя нарочно, поради това и често не отривам никаква безпардонност у себе си.
цитирай
30. roy - Приемам извинението ти и се радвам, ...
07.12.2008 13:02
Приемам извинението ти и се радвам, че можем да общуваме нормално.
А иначе относно коментарът ти, да казармата е институция със строга йерархия и умението да управляваш се възпитава именно там.Защото после като станеш младши сержант ти ръководиш едно отделение ,а внякои случаи цяла рота.Ти като ръководител трябва да знаеш какво изпитва твоя подчинен когато го караш да върши нещо.Така се постига обратна връзка и ти можеш да контролираш собственото си поведение за да не се стига до неподчинение вследствие на твоята бруталност.
цитирай
31. bashibozuk - roy
07.12.2008 13:38
мисля, че говориш твърде теоретично - как би следвало да е!
Моя личен казармен опит ми показа, че действителността е по - близка то Хашек и Доузеф Хелър, отколкто до Наполеон и Уесли Кларк.
Така че, според мен, погледнато теоретично си напълно прав, практически обаче не мога да се съглася с теб
цитирай
32. roy - Башибозук, първо искам да те поп...
07.12.2008 14:02
Башибозук, първо искам да те попитам знаеш ли какво е башибозук и защо си се кръстил така?
На мен лично ми е неприятно самото произнасяне на тази дума.
Башибозука е бил най страшния лост на султана за държене на раята в подчинение.И най- страшното е ,че това са били хора от съседни села които са търгували със съседите си и са имали нормални съседски отношения,но до следващата вълна от насилие и грабежи.Подтиквани от местнити ходжи,които пък са оповестявани от по висша инстанция.
цитирай
33. bashibozuk - Да, знам какво означава
07.12.2008 15:15
Всъщност фамилията ми е Бозук, а името ми е Баши. Самия аз съм със турски произход. Но имам българско самосъзнание. Религиозния ми светоглед е доста широк.
Ако искате, приемете го като извратено чувство за хумор на моите родители. През възродителния процес се наричах Баси Бокуков. Преди, много се ядосвах на нашите, но сега, вече в зрялата си възраст много им се радвам за избора на име - защото са ми осигурири голяма веселба, да наблюдавам реакциите на хората като се представям. А те са доста еднотипни.
Баши означава издигнат, множе да значи и глава както и началник. Бозук си ние фамилията от доста време. Някой превеждат Башибозук като "Гнила глава", но това е превод, който се дължи не толкова на лингвистиката, а на негативни исторически спомени. Всъщност, по правилния превод е "Човек без началсво". Башибозукът не се е подчинявал на ходжата, както опростенско го изкарваш.

Просто в историята има народи, които са завоеватели (във възможно най-широкия смисъл на думата, чето от гледна точка на населението занимаващо се със земеделие, те са разбойници) - арийците, франките, прабългарите, монголците, викингите, османците. Като цяло при тях единоначалието е временно явление докато са във война, огромно е влиянието на племените съвети. И след войната всеки е сам за себе си, естестевно с своята собствена плячка, от вещи, сред които и доста роби. Това е аристокрация, каста, нотабили или както искаш го наричай. Всеки член на аристокрацията е равен на другите, той няма началник или на турски Баши Бозук.

Естестевно ще ми кажеш за османския султан, който е падишах на империята и т.н. Аз обаче ще ти отвърна, че народите населявали иперията са били най-разнообразни, всеки със свои собствени традиции и начин напрехрана. Башибозуците като цяло са били епирци, албанци, арнаути, каракачани и прочие доста древни народи на балканите (някой казват, че това са остатъци от тракийците), техните традици винаги са били такива. Добри или лоши - Кой знае?

Ще ти дам пример, който е извън Балканите, но винаги ми е изглеждал много показателен и забавен. Откровенията на Зороастър, в които се описват злите деви, които окървавени, крадат говедата на доброто. И едновременно с това Ведите, които разказват за върховния бог Индра, който окървавен от жертвоприношенията пресъздава отново и отново света. Две различни религиозни обснения, на два съседни народа. Кой е добър и кой е лош?

Надявам се съм те задоволил с отговора си. И да знаеш, че Башибозукът не е нещо нисше, а висше и ако са правили нещо, което на теб не ти харесва, тва не означава, че са били лоши. Просто са разбирали света по различен начин
цитирай
34. roy - Интересно четиво, няма спор. Да, ...
07.12.2008 16:07
Интересно четиво, няма спор.Да ,знам какво значи завоеватели и завладяни.Това е историята.Горко а победения ,това е.Римляните са имали две основни стратегии при организиране на техните походи.Знаем ,че римляните са били завоеватели.
Та стратегиите са: завоевателна и наказателна.
Когато са следвали завоевателната стратегия то те убивали мъжете(поне тези които са показвали непокорство) и всичко друго е било запазвано жени деца,посеви,къщи,религия,начин на живот.
Там се установявал римски гарнизон,управител с прилежащата му администрация за првораздаване и събиране на данъци.
Наказателната стратегия е тотално унищожение на всичко на дадена територия ,но тази територия остава извън пределите на империята.
Тази стратегия е била прилагана най-често и в най-голяма сила към германските племена, защото те не се поддавали на завоюване.
В Рим единствено от германските племена не е имало роби.Римляните не са се чувствали комфортно защото често пъти се е случвало да намират цели семейства изклани от такъв роб, в последствие жестоко изтезаван и убиван.Единствено свитата охраняваща императора е била само от германци ,които са били строго преданни до смърт на императора и са били със специален статут.
Да, така стоят нещата , това ,че германските племена са търпели тези набези трябва ли да горят от щастие когато се заговори за римлянин и за римското разбиране за завоевание и прочие?Не просто борбата е била незатихваща чак до пълното унищожение на Рим.
Независимо от това ,че аз съм чел за Рим и уважавам тогавашната цивилизация, която са наложили и от която се учим все още не мога да не погледна и през погледа и на завоюваните народи и да разбера и тяхната омраза и жажда за мъст.
Това са човешки черти и ако съвременните хора не се съобразяваме с това ще има нови повторения на исторически грешки.
Османската империя е имала доста сходни черти с римската и същевременно и доста различни.Особено що се касае за цивилизоването на завоюваните територии.Самата османска империя два века след като е завоювала българските територии изпада в жесток упадък и загуба на много територии.В сараите на султана са се водели неспирни кървави борби за власт и влияние.Стигало се е до огромни по мащаби междуособици и опожаряването на Цариград с хиляди жертви.Османската империя постепенно губи Австроунгария,Влашко,Сръбско,Гръцко и накрая Българско.
Липсата на здрава централна власт е дало поле за изява на много групи и организирани отряди да грабят и опустошават.Това и редица други външно -политичиски обстоятелства е довело до разпадането на османската империя.
От историческа гледна точка всичко е нормално и естествено, но от гледна точка на преданията и летописите на хората които са били свидетели на тези набези ,насилия и разрушения немога да махна с ръка и да кажа майната му, голяма работа ,че моити прадеди са загинали или моите прабаби са насилвани от завоевателя защото той е виждал нещата по друг начин.Не това е невъзможно.Може да се прости ,трудно и с усилие от страна на наследниците на участниците в тези събития, но ситуацията винаги ще е изпълнена с напрежение.Така ,че трябва да се внимава много защото нещата тръгнат ли веднъж по нанадолнището жаждата за отмъщение измества здравия разум.Както е сега в Косово.Там никога неможе да има мир и спокоиствие за всички поне в продължение на 200-300 години.
цитирай
35. mupo - До 13. gothic и 14. roy
07.12.2008 18:28
Влеченията на днешното поколение са се извратили до неузнаваемост.

Да, roy, но казармата е била задължителна школа, а в днешно време задължителни такива няма. Повечето индивиди успяват да изклинчат от почти всички школи.
цитирай
36. roy - Мупо, тези които клинчат немогат да ...
07.12.2008 18:55
Мупо,тези които клинчат немогат да постигнат нещо значително.Всяко хубаво нещо идва след упорит труд и себеусъвършенстване.
цитирай
37. timmyd - Аз, докато четях коментарите,
07.12.2008 19:02
се отклоних от темата. Не може да забравим какво се е случило в исторически план, трябва да го оценим, но обективно и да не забравяме, че хората, които са живели тогава, не са хората, които живеят сега.Т.е. ако предците на някого са постъпвали лошо, не означава, че наследниците са лоши. А заиграването с противоречия от историята винаги води до нещо лошо.

Колкото до казармата - може преди 20 годи да е била смислена, но преди пет не беше. От престоя си там освен учебните занятия и разните му машинарии, с които се сблъсках и опознах, не виждам друга полза. Загубата е, че се отдалечих от света, който изграждах, загубих доста връзки от работата си и в крайна сметка ориентирах живота си в друга посока. Физзарядка в казармата съм правил точно 2 пъти. Поддържах си формата по свое желание, а другите обикновено ми се смееха за това. Дисциплинираността ми беше на по-високо ниво преди казармата, т.к. вече доста време бях живял самостоятелно. Но, виж, в казармата се научих, че трябва да се работи бавно, за да не ти намерят после друга работа :)
Понякога си мисля обаче, че има смисъл от казармени условия поне за месец в днешно време в живота и на момчетата, и на момичетата, за да видят и другата страна на нещата, а и за да се научат да си оправят поне леглата:)
Едно от малкото неща, за които си спомням с носталгия, е сутрешният строй и вдигането на знамето под звуците на химна! Усещането е невероятно.
цитирай
38. spasunger - 26. bashibozuk
07.12.2008 19:05
"и комунизма и армията са продукт на един тип мислене"

-- Много разводни нещата. Нали бяха "същите хора", сега "същото мислене". Както и да е.

За безпардонността: познавам едва ли не във всеки форум по един такъв като теб, който се изживява като "такъв съм си, казвам каквото мисля, ако щеш ме харесвай". Отначало се дразнех, сега ми е забавно. Моля, продължавай в същия дух! :-)))
цитирай
39. bashibozuk - spasunger
07.12.2008 22:36
Мисленето прави хората.
А дали ти се дразниш или се радваш това е само твой проблем.
цитирай
40. roy - Тимид, съгласен съм с теб и по отн...
07.12.2008 22:49
Тимид, съгласен съм с теб и по отношение на откклонението и по отношение на темата.
По отклонението, хубавите неща бавно стават както твърди поговорката ,но и смного толерантност и дипломатичност като не забравяме кои сме и кои са собствените ни интереси.
По темата, за съжаление не са ми известни силите ,които направиха така ,че армиятя ни се превърна в беззащитно коте.Ние на практика имаме армия с най-много генерали на брой войници.Армия от генерали, които повече мислят как и кога да бъдат командировани в Брюксел с голяма заплата за около 2 години отколкото за укрепването на армията ни.Резултатът е деморализация и редуциране.От това следва слабост и безличие.
цитирай
41. mupo - До 36. roy
08.12.2008 00:41
Да, прав си.
цитирай
42. roy - Да, пропуснах това, че се разтрива ...
08.12.2008 10:19
Да, пропуснах това ,че се разтрива яко с метлата и се образуваше доста пяна.Иначе има доста нюанси на сапунката.:-)))
Като например събирали сме сапунката и с дюшеци.Един дърпа ,а другия седи върху дюшека.Става бързо ,но после дюшека се скриваше някъде,мухлясваше и се изхвърляше.Старшината след това псуваше и си търсеше дюшека.А колко чаршафи заминаха за партенки !?!:-)))
цитирай
43. spasunger - 39. bashibozuk
08.12.2008 10:40
Не си ме разбрал. Не говорех за мисленето. Което ме развеселява е поведението на тебеподобните.
цитирай
44. bashibozuk - spasunger
08.12.2008 13:56
Аз говорих за мисленето. Един тип мислене създава комунизма и казармата. Ще отречеш ли, че комунизма бе опит за казармено общество?

Като гледам как тук, с какъв кеф си разказват за сапунките си мисля, че съм попаднал сред мазохисти. "О, не" - ще ми каже рой - "Това е в същност ковачница за управляващи, щото който се научи да се подчинява, разбира същността на управлението".
Така да бъде, правете си сапунки и се управлявайте, но сами себе си, останалите, дето не искаме да правим сапунки и не искаме да управляваме, оставете на мира.
цитирай
45. roy - Башибозук, да не мислиш, че съм и...
08.12.2008 18:40
Башибозук,да не мислиш, че съм искал да правя сапунки?Нямаш избор.И не съм сигурен ,че ти дето се перчиш със своята непокорност ,че нямаше да правиш пожелание допълнително сапунки само и само да не те докоснат с пръст.Сега е лесно да се перчиш зад компютъра на тихо и безопасно място.
Това ,което го демонстрираш сега щеше да ти струва много проблеми в казармата, някои от които може би щяха да са трайни.
Радвай се ,че това време е отминало.
цитирай
46. bashibozuk - Приятелю рой
08.12.2008 21:42
аз съм бил в казармата, правил съм сапунки, преглъщал съм гордостта си, подчинявал съм не на някакви хора, чието единствено предимство бяха някакви орнаменти по раменете им. Това го знам от собствен опит именно затова се чудя, защо някой ще се прехласва по нещо подобно. В този смисъл, професионалната армия е нещо чудесно - който иска - моля, но да го минава всеки, защото видиш ли получава ценна закалка за живота - не! Не е това закалката, която прави отговорното общество.
Някъде по-горе ти казах: "Моя личен казармен опит ми показа, че действителността е по - близка то Хашек и Доузеф Хелър, отколкото до Наполеон и Уесли Кларк."
цитирай
47. анонимен - bashibozuk
08.12.2008 22:49
Mnogo naseriozno se vzima6 moi 4ovek. Otpusni malko :-)

(Fridi)
цитирай
48. roy - Башибозук, това вече е друг въпрос. ...
09.12.2008 00:39
Башибозук,това вече е друг въпрос.Значи знаеш за какво иде реч.А иначе никой не се прехласва ,просто си спомняме с насмешка за миналото ,както споменах за мого от нещата за които тогава съм бил бесен сега ми е смешно.Да не мислиш, че несъм забелязал тази Хашекова действителност.Да, имаше много простотия и невежество,но аз винаги съм се стремял да извличам поука и изгода от всяка ситуация.
За тази част от казармата съм съгласен стеб,но погледни нещата и от друг ъгъл и ще видиш нещо ново ,може би полезно и за теб.
цитирай
49. анонимен - avJlWXYhuumf
25.05.2011 03:12
Great comomn sense here. Wish IВ’d thought of that.
цитирай
50. анонимен - KnfBYahUDWgpM
25.05.2011 03:57
Stndas back from the keyboard in amazement! Thanks!
цитирай
51. анонимен - HXpvInhpYoBiAEVZo
25.05.2011 08:23
Touchdown! That's a raelly cool way of putting it!
цитирай
52. анонимен - qVqfiCyOTHlksOVzUBz
25.05.2011 09:29
Thank God! Soomnee with brains speaks!
цитирай
53. анонимен - MGZSmzMggUKEjcmtOo
25.05.2011 10:02
IВ’m not wohrty to be in the same forum. ROTFL
цитирай
54. анонимен - oHDwLksllZs
25.05.2011 12:33
Kudos to you! I hadn't thouhgt of that!
цитирай
55. анонимен - cuMDPdOEYkxVVRZmy
25.05.2011 12:49
Thank God! Someone with brains seapks!
цитирай
56. анонимен - fJPYZfFlpoHAqMp
25.05.2011 14:10
I'm impressed! You've managed the almost impossilbe.
цитирай
57. анонимен - BvUepbIHVx
25.05.2011 14:56
IJWTS wow! Why can't I think of tghins like that?
цитирай
58. анонимен - xOzVBKnOodh
25.05.2011 15:12
u8TWl3 <a href="http://ukfdrhrrinqr.com/">ukfdrhrrinqr</a>
цитирай
59. анонимен - BGEvsblHCodVIKOB
25.05.2011 15:20
RPVo6U <a href="http://splkyojvjvhu.com/">splkyojvjvhu</a>
цитирай
60. анонимен - mGCAwlwsTrgKLdegj
25.05.2011 15:44
gRSTDN <a href="http://xayynaafkwmu.com/">xayynaafkwmu</a>
цитирай
61. анонимен - OfIMUiwnb
25.05.2011 15:44
8ZnILm <a href="http://uhifpewpscbx.com/">uhifpewpscbx</a>
цитирай
62. анонимен - mAjeRkmBZXahT
25.05.2011 19:03
IMHO you've got the right anwesr!
цитирай
63. анонимен - rjuwRxVGD
25.05.2011 19:23
Real brain power on dsiplay. Thanks for that answer!
цитирай
64. анонимен - fZdSvrdloNYgw
25.05.2011 19:26
VgFGLl , [url=http://juaczrialqpq.com/]juaczrialqpq[/url], [link=http://fegnxftcdozz.com/]fegnxftcdozz[/link], http://yyxnopkuckdd.com/
цитирай
65. анонимен - OVNugQmr
25.05.2011 19:35
Such a deep asnewr! GD&RVVF
цитирай
66. анонимен - qVJCULRpy
25.05.2011 19:35
Posts like this brighten up my day. Thanks for tkanig the time.
цитирай
67. анонимен - xTeraahYmZSST
25.05.2011 19:41
YouВ’re the one with the bairns here. IВ’m watching for your posts.
цитирай
68. анонимен - CsScFXLZ
25.05.2011 20:03
KO4kfB , [url=http://ejwzxnkqcain.com/]ejwzxnkqcain[/url], [link=http://qadbojjfzgnd.com/]qadbojjfzgnd[/link], http://jziduelsnemg.com/
цитирай
69. анонимен - weWbFdINGf
25.05.2011 20:07
Sonuds great to me BWTHDIK
цитирай
70. анонимен - QnXXxQPzpM
25.05.2011 20:31
The forum is a brighter place thanks to your posts. Tahnks!
цитирай
71. анонимен - nfzVGgaDupUcljrtSQ
26.05.2011 13:19
urvKq7 <a href="http://lsflzyanymmf.com/">lsflzyanymmf</a>
цитирай
72. анонимен - beJJzMqTgHTOJNmMw
26.05.2011 13:22
hlnFbw <a href="http://wugnemnpsjpd.com/">wugnemnpsjpd</a>
цитирай
73. анонимен - kQxIZGoe
26.05.2011 13:27
7JcQ22 <a href="http://elkkiiamiddt.com/">elkkiiamiddt</a>
цитирай
74. анонимен - tShcfSLualifWLawO
26.05.2011 13:40
ghEceA <a href="http://wxkewfszpivx.com/">wxkewfszpivx</a>
цитирай
75. анонимен - vjHOpmdubghJU
26.05.2011 13:41
fLNjAt <a href="http://fogchgeezrao.com/">fogchgeezrao</a>
цитирай
76. анонимен - qBYHIVQBDeJHo
26.05.2011 13:55
AafBC2 <a href="http://ximcqyvgqooq.com/">ximcqyvgqooq</a>
цитирай
77. анонимен - piUEJflqILTZO
26.05.2011 13:55
EqxAMy <a href="http://krqeuaqdgddf.com/">krqeuaqdgddf</a>
цитирай
78. анонимен - bpFJKGLHFkpZLbTOIsI
26.05.2011 18:20
2GHke9 , [url=http://pxxuqqqlfhkx.com/]pxxuqqqlfhkx[/url], [link=http://gezrevtjlakn.com/]gezrevtjlakn[/link], http://bfewgmqvhrxr.com/
цитирай
79. анонимен - ypIZnDbnUdvQ
26.05.2011 18:31
G6xJaF , [url=http://uyyqmtpaxfxv.com/]uyyqmtpaxfxv[/url], [link=http://greedopkmtlm.com/]greedopkmtlm[/link], http://rbpicenpwdhh.com/
цитирай
80. анонимен - jtliMwYrrWNU
26.05.2011 18:48
srenKp , [url=http://cxadpzsgvhdv.com/]cxadpzsgvhdv[/url], [link=http://rgtfkqcdbnfs.com/]rgtfkqcdbnfs[/link], http://dzzsuzzodgji.com/
цитирай
81. анонимен - nmHTiaNPLfFljYehH
26.05.2011 18:52
viKvAs , [url=http://hpliezhcufud.com/]hpliezhcufud[/url], [link=http://vwzrqjtnoucf.com/]vwzrqjtnoucf[/link], http://grvdjslvcbii.com/
цитирай
82. анонимен - OyjMfWmaEmkfxVTTzo
26.05.2011 19:07
vYKdlI , [url=http://rqxgzhxuexyn.com/]rqxgzhxuexyn[/url], [link=http://fakbvedwtjop.com/]fakbvedwtjop[/link], http://pfsxmltcistl.com/
цитирай
83. анонимен - oNhLiOZvecj
26.05.2011 19:36
eWQ7pH , [url=http://xofsnxuijbvg.com/]xofsnxuijbvg[/url], [link=http://fkjlowkkuphe.com/]fkjlowkkuphe[/link], http://dgkjvcsnpevq.com/
цитирай
84. анонимен - PfsGFNWFIhZb
26.05.2011 20:12
ICSLEm , [url=http://bckgagrcdjtl.com/]bckgagrcdjtl[/url], [link=http://utroxswxglvs.com/]utroxswxglvs[/link], http://kqyxdqtclwbq.com/
цитирай
85. анонимен - aYkzUASXERP
26.05.2011 20:30
HptNlL , [url=http://yrciefrncbdw.com/]yrciefrncbdw[/url], [link=http://ckuybjjuslzz.com/]ckuybjjuslzz[/link], http://icjnizcpuvmy.com/
цитирай
86. анонимен - ovhlJCbmXOt
26.05.2011 20:34
XyDk46 , [url=http://ltvpvbbcnblq.com/]ltvpvbbcnblq[/url], [link=http://aluvyutviuxc.com/]aluvyutviuxc[/link], http://shfnofpeesec.com/
цитирай
87. анонимен - eVNUGNNUiZ
26.05.2011 20:42
TOcfX2 , [url=http://ggswukxikwmu.com/]ggswukxikwmu[/url], [link=http://hdgtgupuxuuw.com/]hdgtgupuxuuw[/link], http://blwurmxrunej.com/
цитирай
88. анонимен - SWRkrQyH
26.05.2011 20:42
6HyBNW , [url=http://rdcfixuftheq.com/]rdcfixuftheq[/url], [link=http://isbexundaqzz.com/]isbexundaqzz[/link], http://tnbgthcevlcy.com/
цитирай
89. анонимен - hSnRVaKhoIwbOOhtRxd
28.05.2011 16:30
DPOqvv <a href="http://zdrmtdmixksj.com/">zdrmtdmixksj</a>
цитирай
90. анонимен - metOsAMPM
28.05.2011 16:46
KjpJDc <a href="http://yjnunropsenf.com/">yjnunropsenf</a>
цитирай
91. анонимен - OTDdZegPWxHR
28.05.2011 17:14
BfdEIY <a href="http://snougivcrtsj.com/">snougivcrtsj</a>
цитирай
92. анонимен - fEglZbcYkCJGkjAHOb
28.05.2011 17:21
dWz92f <a href="http://lyurlcfmotxe.com/">lyurlcfmotxe</a>
цитирай
93. анонимен - qCVAUNpFFQnKYQy
28.05.2011 17:25
uTN2hy <a href="http://fyofawlcsglt.com/">fyofawlcsglt</a>
цитирай
94. анонимен - UvwnpZclsEDh
28.05.2011 18:23
dwzQvl <a href="http://hzzsfmquwhpg.com/">hzzsfmquwhpg</a>
цитирай
95. анонимен - YgsGhSOXe
28.05.2011 18:36
2XpN11 <a href="http://rrxqprgttgdd.com/">rrxqprgttgdd</a>
цитирай
96. анонимен - tfXeVKlynPqQTfwx
28.05.2011 18:56
P5oMrg <a href="http://xtqknqtxiyji.com/">xtqknqtxiyji</a>
цитирай
97. анонимен - ewBbNpDwSyzqZysH
28.05.2011 19:02
Piz7kr <a href="http://jochjjyzjzfz.com/">jochjjyzjzfz</a>
цитирай
98. анонимен - ejquIpyWZUjIRXf
28.05.2011 19:02
eSEd3x <a href="http://cvdsdubgqcem.com/">cvdsdubgqcem</a>
цитирай
99. анонимен - IkmfAgfqdnpgJWD
31.05.2011 19:07
oyFArX , [url=http://gdooyotcfjca.com/]gdooyotcfjca[/url], [link=http://pxjpejlsapff.com/]pxjpejlsapff[/link], http://mlsbpnvelyka.com/
цитирай
100. анонимен - OqyJyXQzrmZQqJ
31.05.2011 19:27
nFQVBC , [url=http://rfguwbhxmpgc.com/]rfguwbhxmpgc[/url], [link=http://gyvmgbaatphh.com/]gyvmgbaatphh[/link], http://lylhqhihnwnw.com/
цитирай
101. анонимен - FyFewMLwNbWt
31.05.2011 19:55
kJTIQD , [url=http://kmtzktyvhueo.com/]kmtzktyvhueo[/url], [link=http://hxgmmsucdaqh.com/]hxgmmsucdaqh[/link], http://mznrabzodnqo.com/
цитирай
102. анонимен - BXAOoxbGBemGHqJCCNh
31.05.2011 20:09
6tYc6c , [url=http://ssbcubrhdste.com/]ssbcubrhdste[/url], [link=http://jyjlzoederus.com/]jyjlzoederus[/link], http://qqaxpfowvlfq.com/
цитирай
103. анонимен - UuDTWKUUTmNlnko
31.05.2011 20:26
8zJc70 , [url=http://kiywjnroqrsb.com/]kiywjnroqrsb[/url], [link=http://jrylaujklvaz.com/]jrylaujklvaz[/link], http://tjxuihkxvskz.com/
цитирай
104. анонимен - ACyaWUFpz
01.06.2011 12:56
feFFA1 , [url=http://gcctzfsekooo.com/]gcctzfsekooo[/url], [link=http://mdqnlmizkedv.com/]mdqnlmizkedv[/link], http://wafrqjdddmbu.com/
цитирай
105. анонимен - oUxFnSyjynCK
01.06.2011 12:57
9YBNTA , [url=http://cuyinyekhycn.com/]cuyinyekhycn[/url], [link=http://gqmgudvzpodr.com/]gqmgudvzpodr[/link], http://oisnpzisnxuy.com/
цитирай
106. анонимен - nelwQzzFYyoefFKm
01.06.2011 13:05
WYljFW , [url=http://kxobdbitigsq.com/]kxobdbitigsq[/url], [link=http://ojvmgmsuscxt.com/]ojvmgmsuscxt[/link], http://itnctotnxtjj.com/
цитирай
107. анонимен - oNAvOckfF
01.06.2011 13:05
wp4fMG , [url=http://ocimaujdllrj.com/]ocimaujdllrj[/url], [link=http://yehkgejsgqgq.com/]yehkgejsgqgq[/link], http://nwlcuqpgcazk.com/
цитирай
108. анонимен - lshtOZAqbSges
01.06.2011 13:25
g77f8p , [url=http://qefpwhgnevtr.com/]qefpwhgnevtr[/url], [link=http://izzffcrclhfo.com/]izzffcrclhfo[/link], http://tvwgnwrtqdrq.com/
цитирай
109. анонимен - oAWQOnwgjMgB
01.06.2011 13:43
7nF3C0 , [url=http://djavvlgwmjex.com/]djavvlgwmjex[/url], [link=http://wlhsdfmbzrrv.com/]wlhsdfmbzrrv[/link], http://mnlnjxlyyifm.com/
цитирай
110. анонимен - nFPOKIPkVZCdBhgVyHx
01.06.2011 14:00
XxRAfn , [url=http://hycnadmovode.com/]hycnadmovode[/url], [link=http://pcibbxpjoojs.com/]pcibbxpjoojs[/link], http://dykccisqofcs.com/
цитирай
111. анонимен - google seo backlink building service
26.09.2011 11:51
long distance service seo inc <a href=http://xrumerservice.org>improved search engine ranking</a> backlink checker
цитирай
112. анонимен - Hello!
02.02.2012 18:24
Hi! my identify is Jully. I would like to meemeet respected brat :)
This is my homepage - http://jskdh5jkd7djh4.com/l
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: roy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 600961
Постинги: 67
Коментари: 741
Гласове: 1264
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930