Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2010 14:07 - Ейяфятлайокутл
Автор: roy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1617 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 21.04.2010 16:06


Природата за пореден път ни припомни за нашата незначителност и крехкост.Животът по принцип е крехък и е дар от Бога и ние ако сме достатъчно умни и мъдри ще му се наслаждаваме с пълна сила ,защото всеки един ден от този живот може да ни е последен.Суетата,властта и богатството стават жалки категорий като се замислим върху това как един вулкан е способен да промени нашия свят и философията ни за успех и щастие.Какво имам предвид?Последния път когато този вулкан с трудно име е изригвал е през 1820г. някъде и е продължил да бълва пепел в продължение на две години.Представяте ли си какви ще са последствията ако това се повтори?!И още нещо- не далече от въпросният вулкан се намира кратера на неколкократно по-голям друг вулкан и има информация че когато единият започне то  другият го последва.
Не искам да създавам апокалиптична картина  но все пак искам да споделя опасенията си.
Да предположим че не само този Ейяфятлайокутл не спре в следващата една година ,но и другият се включи.Тогава облакът от прах ще се разпространи в цялото северно полукълбо.Блокадата на въздушния трафик е очевидна и сега а тогава ще е повсеместна - няма да съществува въздушен трафик или поне не в този вид който го познаваме днес.
След финансовата криза дойде и икономическа криза ,но това ще ни се струва като комедиен сериал в сравнение с тази криза която ще последва.Като цяло климатът ще се промени драстично и е вероятно да последва зимен период подобен на ледниковия.Световната икономика ще се срине, ще насъпят военни кризи и локални конфликти.Жертвите според мен ще са  милиони.Поради унищожената реколта ще настъпи глад и болести.Лекарствата  и медикаментите ще са невъобразимо скъпи - много хора няма да могат да си позволят този лукс.Силата на държавата съвсем ще се смали и голям брой банди и престъпни групировки ще се подвизават безнаказано и ще безчинстват.И така нататък ......Да не продължавам че започвам да се замислям къде ми е пушката.Все пак това е само предположение.......И все пак......

P.S.Един цитат от Даррик нюз в подкрепа на гореказаното

"Исландски учени се опасяват, че Ейяфятлайокутл може да причини още по-голяма беда - да активира намиращия се на около 20 км вулкан Катла, чието изригване може да бъде 10 пъти по-силно, предаде Асошиейтед прес. Това би могло да бъде най-лошият сценарий за авиоиндустрията и пътуванията по света. Двата вулкана се намират един до друг в Южна Исландия и вероятно са свързани с мрежа от магмени канали. Затова независимо от съобщенията, че активността на Ейяфятлайокутл отслабва, магмата отдолу продължава да се движи и е възможно да избие на друго място.

Катла не показва признаци на активност, но учените, които следят вулканичната дейност, са предпазливи. Професорът по геофизика Пал Ейнарсон казва, че понякога изригването на вулкан може да предизвика изригването на друг близък вулкан и че при последните три пъти, когато Ейяфятлайокутл се е активирал, Катла също е изригвал.

Катла изригва приблизително на всеки 80 години и за последен път това е станало през 1918 г. Засега няма признаци това да се случи, но изригванията на вулканите, както и земетресенията, е трудно да се предвидят, посочват учените."





Тагове:   вулкан,


Гласувай:
5



1. valq05 - Опасностата е реална
23.04.2010 21:19
Но очертаването на една бъдеща апокалиптична картинка няма да ни помогне да поумнеем, за съжаление човек се учи от опитностите си...и ако те не го вразумят, природата му показва мястото....дано няма втори вулкан.
цитирай
2. roy - Егоизма на човека го кара да се чу...
27.04.2010 23:11
Егоизма на човека го кара да се чувства неуязвим и поради това той отказва да се учи от грешките на другите.Малцина са тези които се възползват от тази привилегия и ние ги наричаме умни или мъдри хора.
А,иначе дано няма съобщение за Катла по новините ....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: roy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 599167
Постинги: 67
Коментари: 741
Гласове: 1264
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031